Prinses Máxima Centrum

Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum. Dat initiatief is uitgemond in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Een uniek Centrum waar alle hoog complexe zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar komt. En waar alles draait om het kind!

In het Prinses Máxima Centrum is alle hoog complexe zorg en research en alle scholing van de kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Met minder nadelige effecten op latere leeftijd. Het Prinses Máxima Centrum begon als eigen organisatie met het verlenen van zorg aan kinderen met bepaalde vormen van kanker in het najaar van 2014. Dat gebeurde vanaf eigen afdelingen in het WKZ. In 2016 startten we met research onder de vlag van het Prinses Máxima Centrum. In 2016 begon ook de bouw van ons Centrum tegenover het WKZ in Utrecht. Op 18 mei 2018 werd het nieuwe gebouw in gebruik genomen door de eerste patiënten.

Onze ambitie

Het ambitieniveau van het Prinses Máxima Centrum is hoog: we willen ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Wie in het Prinses Máxima Centrum rondloopt, ervaart het: hier is een grote bezieling voelbaar, een passie om het beste van het beste te doen, top te presteren, voor kinderen met kanker en de mensen om hen heen. Alle medewerkers – van specialisten tot verpleegkundigen, en van de kok tot de vrijwilliger – willen excelleren en vanuit hun hart heel dicht bij de kinderen staan om ze te helpen. Het is dan ook niet voor niets dat onze kernwaarden luiden: grensverleggend en gepassioneerd. We gaan verder dan anderen ooit gegaan zijn, en we doen dat met hart en ziel.

Onze visie

Om die missie te realiseren is allereerst concentratie van alle hoog complexe zorg en alle research noodzakelijk. Met de komst van het Prinses Máxima Centrum is die bundeling gerealiseerd, evenals de bundeling van alle scholing. Nog belangrijker is de integratie van zorg én research. Want alleen door samen intensief op te trekken in het onderzoek, samen aan het bed van de patiënt te staan, komen we tot nieuwe inzichten, verbeterde behandelingen en nieuwe behandelingen. Dat is het unieke en de kracht van het Prinses Máxima Centrum; die integratie van zorg en research. En dat betekent dat alle patiënten (na toestemming uiteraard) meedoen aan onderzoek én dat alle uitkomsten van dat onderzoek ook snel weer beschikbaar zijn voor alle patiënten. Dat is essentieel om meer kinderen te gaan genezen met minder bijwerkingen en late effecten.

Kind centraal

Uniek is ook de wijze waarop we het kind en gezin in alles centraal stellen en ondersteunen. Ook tijdens de ziekte willen we het ‘gewone’ leven van het kind en gezin en de ontwikkeling van het kind nog zoveel als mogelijk door laten gaan. We willen gezinnen zo veel mogelijk betrekken bij de inrichting van de zorg en hun de regie in de zorg geven. We bieden in het gebouw allerlei voorzieningen speciaal voor kinderen en ouders. Neem de ouder-kind kamers zodat ouders altijd bij hun kind kunnen zijn. En de huiskamers waar ouders ook zelf een maaltijd kunnen bereiden. Een bouwspeelplaats, een muziekruimte. Dit alles valt onder de term ontwikkelingsgerichte zorg.

Ontwikkeling

Die ontwikkelingsgerichte aanpak zie je natuurlijk ook in de wijze waarop wij de zorg verlenen aan de kinderen en de wijze waarop wij de kinderen ondersteunen. Medische, verpleegkundige en paramedische professionals werken voortdurend op proactieve wijze samen om de ontwikkeling van kinderen binnen het gezin zo goed mogelijk te stimuleren. Ook de ondersteunende medewerkers en de onderzoekers zijn zich daarvan steeds goed bewust in hun werk. Facilitaire diensten (denk aan voeding) zijn ook helemaal afgestemd op de wensen en behoeften van kinderen en gezin. Ouders en kinderen hebben bij de ontwikkeling van diensten en voorzieningen ook actief meegedacht en aangegeven wat zij wensen.

Het Máxima

Ben jij benieuwd hoe het Prinses Máxima Centrum eruit ziet? In iets meer dan 3 minuten krijg je in dit filmpje een rondleiding door ons gloednieuwe gebouw.


Download de mobiele app

Neem een kijkje achter de schermen

Download de app en volg onze professionals in hun dagelijkse werk. Zo kom je alles te weten over werken in het Prinses Máxima Centrum.

Download in de App Store Download in de Play Store