In gesprek met apothekersassistenten Nienke & Gert-Jan

Nienke Schat (46) en Gert-Jan Stomphorst (32) werken vanaf dag één als apothekersassistenten in het Prinses Máxima Centrum. Nienke in de frontoffice, Gert-Jan in de backoffice. Dat maakt hun werkdagen totaal verschillend. Ze vertellen:

Nienke: ‘Wij maken de kinderen gedurende de gehele behandeling mee. Voor ze worden opgenomen, bellen we om de medicatielijst door te nemen. Tijdens de opname zorgen we voor bijvoorbeeld de controle van chemokuren, het accorderen van medicatieopdrachten of het aanvullen van medicatie op de ouder-kindkamers. En als ze weer naar huis gaan, leggen we in de patiëntenkamer uit hoe de medicatie toegediend en gebruikt moet worden. Het is zeker geen vluchtig contact. Dat maakt dat je echt een band krijgt en weet voor wie je het doet.’

Gert-Jan: ‘Hoewel Nienke juist rondloopt, ben ik veel op één plek. Je vindt mij voornamelijk in de steriele bereidingsruimte op de vijfde verdieping van het Máxima. Dat worden ook wel de clean rooms genoemd. In de clean rooms maken we zoveel mogelijk medicatie die bij patiënten ingespoten wordt. Neem bijvoorbeeld chemotherapie, antibiotica, ontstekingsremmers, pijnmedicatie en immuuntherapie.’

Apothekersassistenten

Nienke: ‘We hebben allebei de opleiding tot apothekersassistent gevolgd. Hiervoor heb ik altijd in een openbare apotheek gewerkt. Maar toen kwam het Máxima. Als ik iéts anders wil gaan doen, is het dat, dacht ik. Gert-Jan is als ik mij niet vergis ‘meeverhuisd’. Klopt dat?’

Gert-Jan: ‘Ik heb hiervoor in het WKZ gewerkt. Daar was ik ook verantwoordelijk voor het bereiden van de medicatie. Toen het Máxima openging, bereide ik de immuuntherapie en chemotherapie voor patiënten die vanuit het WKZ kwamen. Even later mocht ik de apotheek in het Máxima helpen opstarten en ben ik inderdaad verplaatst. Ik ben blij met de overstap, want ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Het bereiden gebeurt hier op hoog niveau wat betreft controles en veiligheid. Het vereist nauwkeurigheid. Voor kinderen is doorgaans de dosering lager dan bij volwassenen. Het komt regelmatig voor dat wij standaardvloeistoffen verder moeten verdunnen, omdat we anders de medicatie niet veilig genoeg kunnen klaarmaken.’

Missie maakt sfeer

Gert-Jan: ‘Ondanks je in een ziekenhuis bent, is de sfeer in het Máxima heel prettig. Je voelt dat de missie van het Máxima leeft onder het personeel. Daar krijg ik energie van.’ Nienke: ‘Als mensen reageren van, wow, werk jij in het Máxima? Antwoord ik altijd dat er hier toch meer gelachen dan gehuild wordt. En dat is ook hoe het gaat binnen apotheek. Soms heb ik het idee dat ik

vijf jaar geleden een sneltrein ben ingestapt die alleen maar harder gaat. Dat moet je wel kunnen bijbenen. Maar ik vind dat juist een uitdaging. Er zit zoveel variatie in je werk, het is nooit een dag hetzelfde.’

Een tip

Nienke: ‘Solliciteer je hier, dan moet je in ieder geval een teamspeler zijn en af en toe een stapje harder kunnen doen. En je moet inlevingsvermogen hebben. Het is af en toe niet niks wat we hier meemaken.’

Gert-Jan: ‘Daar wil ik nog wat aan toevoegen. Als je op de backoffice komt werken, moet je als apothekersassistent in de backoffice wel weten dat je hier geen contact met patiënten hebt. Je moet echt willen bereiden.’

Vacatures