Marleen (24) is nét begonnen als verpleegkundige. Eens kijken: Hoe bevalt dat?  

Marleen, verpleegkundige

In september startte Marleen (24) als verpleegkundige in het Prinses Máxima Centrum. Tijdens haar studie HBO-V wilde ze hier al graag werken, maar na een dagje meelopen wist ze het helemaal zeker. Nu, een jaar na haar afstuderen, is ze aangenomen. Speciaal voor haar baan verhuist ze van Nijmegen naar Utrecht. De grote vraag: Hoe is het nu eigenlijk écht om in het Máxima te werken? Ze vertelt:

‘Tijdens mijn opleiding HBO-V heb ik vier stages gelopen, waaronder de psychiatrie en het ziekenhuis. Na mijn afstuderen heb ik een half jaar op de volwassenen oncologie gewerkt, voordat ik bij het Prinses Máxima Centrum solliciteerde. Het was tijdens de meeloopdag, dat ik merkte dat ik het contact met kinderen ontzettend leuk vind. Ik krijg er heel veel energie van. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat er, ondanks de heftige ziektebeelden, ruimte is voor humor, dat is voor mij heel belangrijk is in mijn werk. 

Toen mensen hoorden dat ik hier ging werken, kreeg ik vaak de reactie ‘Wat knap van je! Ik zou het niet kunnen hoor.’ Maar ik had een gevoel van vertrouwen. Wat mij ontzettend aantrok, is dat iedereen in het Máxima er bewust voor kiest om hier te werken. Verpleegkundigen, artsen, maar ook vrijwilligers. Iedereen zet zich in om de beste zorg voor het kind en zijn of haar ouders te leveren. En dat hoopte ik ook terug te zien tijdens mijn eerste werkdagen, en dat is gebeurd.

Ondanks mijn ervaring in een ander ziekenhuis, waren de eerste weken in het Máxima flink wennen. Alle systemen hier zijn nieuw. Je denkt: Hoe moet ik dit ooit gaan kunnen? Maar na de eerste weken pak je het toch al snel op. Op dit moment ben ik, afhankelijk van de complexiteit, verantwoordelijk voor één of twee patiënten. Daarvoor ben ik het aanspreekpunt, regel ik dingen met de arts en doe ik controles. Als alles goed gaat, breid ik dit uit naar meer patiënten. 

De sfeer op de afdeling en de gedrevenheid van het team voelt heel fijn. Andere collega’s vragen regelmatig of ik nog bepaalde handelingen moet oefenen en helpen mij hierbij. Gelukkig kunnen we naast het bespreken van serieuze onderwerpen ook veel met elkaar lachen. Op vrijdagmiddag halen we wel eens bitterballen om de week leuk af te sluiten.

In maart 2023 start ik met de opleiding tot kinderverpleegkundige. Als ik mijn opleiding heb afgerond, ga ik een half jaar tot een jaar ervaring opdoen. Daarna zal ik starten met de opleiding tot kinderoncologieverpleegkundige.’

Vacatures